webdesign

Webdesign

Vreemd

Vreemd, dat veel ondernemers nog steeds zelf een website in elkaar proberen te knutselen, of dit laten doen door iemand die er veel te weinig verstand van heeft. Het is hen dan voornamelijk om de kosten te doen.

Terwijl een website laten bouwen tegenwoordig helemaal niet zo duur meer is. Bovendien is het een investering waar je jaren plezier van kunt hebben. Hoewel je een website uitstekend kunt gebruiken om iets te verkopen, kun je het ook gebruiken om jezelf te presenteren.

Het is in feite een hele goedkope manier om heel veel mensen op de hoogte te brengen van je bestaan. Bovendien kun je er zoveel informatie op kwijt als je wilt. Sterker nog, hoe meer informatie hoe beter het is. Anders dan bij een gesprek kan de bezoeker namelijk zelf bepalen wat voor hem of haar van toepassing is, en wat kan worden overgeslagen. Dan heb je een stukje interactiviteit. Men kan direct contact met de ondernemer opnemen.

Niet meer zo eenvoudig

Een website bouwen is niet meer zo eenvoudig als het was. Tegenwoordig moet je ontwerpen volgens het responsive principe (hierover later meer). Een designer moet dus verstand hebben van: css, html, javascript en als er dynamische elementen in voor moeten komen ook nog van php. Dan moet men kijken hoe de website gebouwd wordt, grote scripts (vaak onnodige) maken de site traag, en dan gaat de bezoeker er snel vandoor.

Ook vind Google dit niet prettig waardoor de site niet zo hoog in de zoekresultaten komt te staan. De site moet snel zijn en zo eenvoudig mogelijk voor de bezoeker. Zoveel mogelijk informatie bevatten en niet te veel van de bezoeker eisen als deze iets wilt mededelen of kopen. Bijvoorbeeld: op deze website staat enorm veel informatie. Als de bezoeker iets wil weten, kan hij dat op deze website vinden. Maar als de bezoeker naar deze site komt om snel iets te vragen, mede te delen of wat anders kan hij meteen op contact klikken in het menu. Hij hoeft dus niet de hele site te doorlopen om ergens te komen. Volgens dit principe ontwerp ik ook bijvoorbeeld een webwinkel. Men ziet snel een product, klikt op de knop kopen en kan direct afrekenen. Geen 20 klikken op een trage site nodig.

De kerstboom van vroeger

Vroeger was een website meer een kerstboom, overal bewegende plaatjes, flikkerende elementen alles om op te vallen. Tegenwoordig moet het zo duidelijk mogelijk, snel en goed toegankelijk zijn. Kijkt u maar eens naar de grootste spelers van dit moment: Google, Facebook, WhatsApp enz....

Als u door mij een website laat ontwerpen ga ik natuurlijk vanuit uw wensen werken. Ik geef u advies, wat u beter wel of niet kunt doen. Maar u bent en blijft de baas. U mag ook zelf een ontwerp aanleveren, dit kunt u ook maken in een tekenprogramma. Of laten maken door iemand anders. Ik kan dit ontwerp dan overzetten naar html/css code. Mits het technisch haalbaar is. Ook kunt u een website bouwen in een simpel programma, waarna ik dit zal overzetten naar moderne code.

Webdesign of webdeveloper?

Wat is nu het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper? Heden zijn er enorm veel verschillende services beschikbaar om je te helpen met het bouwen van een website. Je kunt zelf bouwen of laten bouwen. Zelf bouwen raad ik direct af, of je moet beschikken over alle technische kennis die ik hieronder zal beschrijven en de tijd die het kost om een site te bouwen. Besluit je dan om niet zelf bouwen, wie moet je dan kiezen?

Er zijn bedrijven, die veel webdesigners en developers in dienst hebben, maar ook gewoon zelfstandigen die in hun eentje aan de slag gaan. Als je dan geluk hebt schakelen ze anderen in voor de zaken die buiten hun expertise liggen. Maar dat drijft natuurlijk de kosten wel wat op.

Als je er over denkt om iemand in te huren, en dat is zo anders was je niet op deze site gekomen. Dan is het van belang dat je weet wie je in gaat huren. Welke kennis is aanwezig en welke kennis vooral niet. Zo zijn er de webdesigners en webdevelopers. En zo komen we weer bij de vraag:

Wat is nu het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper (webontwikkelaar) ?

Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een groot verschil in kennis. Het lastige is dat er mensen zijn die beiden doen. Hoewel ik heel vaak met webdesigners samen werk, en ik dan de rol van webdeveloper op me neem. Dit vind ik persoonlijk het leukste om te doen.

Het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper in het kort: een ontwerper ontwerpt een website, en de developer ontwikkelt de site. Dat zegt je waarschijnlijk nog steeds heel weinig, dus zal ik het nader toelichten. Een webdesigner gaat met zijn klant onderzoeken wat de wensen en behoeften van hem/haar of het bedrijf zijn. Wat is je doelgroep, heb je (behoefte aan) branding? Moet er rekening worden gehouden met huisstijl? Wat kan en wat wil je met een bepaald budget? Gaan we later nog uitbreiden of juist niet? Wat wil je uitdragen en hoe wil je overkomen? Aan de hand van onder andere deze vragen wordt een proef (schets) opgezet. Daarna gaat de ontwerper aan het werk met wat er nodig is voor de site, waar alles moet komen en hoe het geheel eruit komt te zien.

Hoewel de ontwerpen niet heel technisch hoeft te zijn is het wel van belang dat deze weet wat de technische mogelijkheden zijn. Hierover later meer. Als de klant tevreden is met het ontwerp, gaat deze door naar de webdeveloper, die ermee aan de slag kan. De webdeveloper is dan degene die dat plaatje verandert in een werkende website. Of vaak in mijn geval, de techniek inzet zoals werkende formulieren / betaalsystemen /winkel / forum en een cms pakket (om de site makkelijk bij te houden).

Als de webdesigner enkel een plaatje heeft aangeleverd (ontwerp), vertaal ik als developer het beeld, door middel van html, css, en alle andere codetalen in een functionele site waar je op kunt klikken, doorheen kunt bladeren en waarmee communicatie mogelijk is (een dynamische website). Tegenwoordig gebruiken we meestal de naam webdesigner. Ik noem mezelf ook webdesigner, omdat het verschil voor de meeste mensen niet duidelijk is. En het woord developer als abracadabra overkomt.

Iemand die zich webdeveloper of webontwikkelaar noemt is meestal veel technischer bezig. Hoe het eruit komt te zien is niet hun taak, dat krijgen ze meestal aangeleverd. Een developer bouwt apps, zeer complexe websites (denk aan bol.com) of zijn bezig met de verdere ontwikkelingen voor Content Management Systems. Een gewone website is voor hen peanuts.

Maar wat heb jij nu nodig?

Nu je het verschil weet tussen een webdesigner en een webdeveloper, heb je al een antwoord op je vraag. Voor het bouwen van een website heb je gewoon beide nodig. Of 2 verschillende experts, of 1 persoon die beiden kan. Let goed op de offertes die je aanvraagt, of dit een totaalprijs betreft.

Het is natuurlijk erg vervelend als een webdeveloper die vraagt of je zelf het ontwerp wilt (laten) maken. Of een webdesigner die met een plaatje, zonder werkende website komt.

Cms (content management system)

Bij elke website die u door maartens-automatiseringlaat bouwen, krijgt u er een cms pakket bij. Dit is een systeem dat u in staat stelt om de website zelf te onderhouden. Kunt u in een tekstverwerken werken, dan kunt u ook uw website zelf bijhouden. Natuurlijk is dat niet verplicht, u kunt ook mij het onderhoud laten doen. Maar u krijgt het er gewoon bij.

Heeft u al een website, of wilt u de website door iemand anders laten ontwerpen? Dan kunt u deze site ook door mij laten omzetten tot deze geschikt is voor het cms pakket. Zo kunt u zelf de site weer bijhouden, of laten bijhouden. Voor het omzetten van uw website gelden wel een paar technische eisen, maar dat bekijk ik wel op het moment van aanvraag. Mocht de site niet geschikt zijn om deze om te bouwen, laat ik u dat weten. Voor deze voor-inspectie hoeft u niets te betalen.

Als u het cms systeem van maartens-automatisering gaat gebruiken raad ik u aan om ook de hosting bij mij af te nemen (niet verplicht). Nu weet ik namelijk dat alles correct werkt, omdat ik ook de controle heb over de servers (hardware/software om uw site te presenteren). En mocht er iets aan de hand zijn, kan ik heel snel ingrijpen. Bij mij heeft u al webhosting v.a. 10 euro per jaar, dus daarvoor hoeft u het niet te laten.

Responsive webdesign

Websites die gebouwd zijn volgens het principe van responsive webdesign passen zich aan naar het gebruikte formaat beeldscherm. Zo schaalt een responsive website bijvoorbeeld automatisch letters en afbeeldingen naar een optimaal formaat zodat ze altijd volledig zichtbaar zijn. Dit noem ik ook wel liquid (vloeibaar) design.

Mobiele apparaten zijn al jaren in opkomst. Je kunt niet zomaar ergens lopen zonder iemand te zien met een mobiele telefoon in de hand. Zo gebruiken sinds 2013 meer mensen via mobiel apparaat om op het internet te surfen, dan dat zij dit doen een gewone computer. We moeten daar natuurlijk op inspelen.

Maar naast deze mobiele telefoons zijn ook de tablets erg in opkomst. En om de boel nog ingewikkelder te maken, worden grote monitoren steeds goedkoper. Een 22 of 24 inch monitor is tegenwoordig vrij normaal, of men kijkt zelfs op een smart-tv naar een website. Het resultaat is dat er simpelweg geen standaard beeldscherm resolutie is waarvoor ontworpen kan worden. Een paar jaar geleden kon iemand met een klein beetje kennis van frontpage of zelfs word een website in elkaar flansen. Tegenwoordig komt er meer kennis bij kijken.

Natuurlijk is er wel software om snel een site mee in elkaar te zetten, maar die geven vaak hele zware (trage) code, omdat er heel veel voor de massa is gemaakt. En deze software heeft flinke beperkingen. Hoewel het vroeger nog voldoende was om een website er goed uit te laten zien op 1024 x 768 pixels, is dat nu niet meer van toepassing.

Vandaar dat we tegenwoordig dus werken volgens het principe van responsive webdesign. Het maakt nu niet meer uit op welk apparaat u de website bekijkt, het oogt altijd goed.

Kom erbij als klant!

Klant worden is heel eenvoudig. Neem contact met mij op via het contactformulier dat u onderaan de pagina kunt vinden. Geef daar even aan wat uw wensen zijn, en ik zal snel een antwoord sturen. En komen wij er niet uit, dan even goede vrienden!

Handig om te weten.

Misschien staat hier wel wat u zoekt. Is dat niet zo? Mail, ap of SMS ons dan. Liever bellen? Laat dan uw telefoonnummer achter, en ik bel u zo snel mogelijk op.

F.A.Q

Veel gestelde vragen

Als iemand een vraag stelt, en het lijkt mij handig voor velen. Plaats ik hier de vraag en het antwoord.

Informatie

Steeds meer uitleg

Als iemand uitleg wilt over een onderwerp, en het lijkt mij handig voor velen. Plaats ik hier de hele uitleg.

weetjes

Leuk om te weten

Tips, hints en advies. Ook gewoon leuke weetjes zijn hier te vinden!