Voice cloning

Voice cloning, ofwel stemkloontechnologie, is een techniek waarmee iemand zijn stem kan worden gerepliceerd en synthetische spraak kan worden gecreëerd die precies op die persoon lijkt. Het houdt in dat een machine learning-model wordt getraind met behulp van een grote hoeveelheid audiogegevens van het doelwit. Deze technologie kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het creëren van spraakgestuurde assistenten of voice-overdiensten.

Helaas kan voice cloning ook worden misbruikt voor frauduleuze activiteiten, zoals stemfishing of het verspreiden van misleidende informatie. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van voice cloning, zijn hier een paar suggesties:

  • Wees voorzichtig met het delen van je stem: Wees voorzichtig waar en hoe je je stem opneemt, vooral in openbare ruimtes of tijdens telefoongesprekken. Geef geen stemvoorbeelden tenzij dit noodzakelijk is.
  • Bescherm je persoonlijke informatie: Deel geen gevoelige persoonlijke gegevens, zoals je volledige naam, adres of financiële informatie via de telefoon, vooral als je de authenticiteit van de beller in twijfel trekt.
  • Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in: Wanneer mogelijk, gebruik MFA voor je gevoelige accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door extra verificatie te vereisen, zoals een vingerafdruk of een sms-code, naast je stem of wachtwoord.
  • Blijf op de hoogte van beveiligingspraktijken: Informeer jezelf over de nieuwste beveiligingspraktijken en maak je bekend met de beveiligingsfuncties die beschikbaar zijn op je apparaten en accounts. Update regelmatig de software van je apparaten om ervoor te zorgen dat je de nieuwste beveiligingspatches hebt.
  • Wees waakzaam en sceptisch: Als je een verdacht telefoontje of spraakbericht ontvangt, wees dan voorzichtig en vertrouw niet meteen op de stem aan de andere kant. Verifieer de identiteit van de beller op andere manieren, zoals door rechtstreeks contact op te nemen met de persoon of organisatie via officiële kanalen.

Onthoud dat hoewel stemkloontechnologie realistische synthetische stemmen kan creëren, bewust zijn van potentiële risico's en waakzaam blijven je kan helpen om niet het slachtoffer te worden van stemkloonscams.

Voice cloning

Nog meer over Computervrienden

Geschiedenis van de personal computer
Windows 10 pc sneller maken
Ai
Bios
Bits en bytes
Virussen
Open source software
Wat is phishing
Ms windows versies
Voice cloning

Meer gegevens op de contactpagina
Volg mij op Facebook
Actief sinds 2012 (12 jaren) voor zowel particulieren als bedrijven.