Wat is phishing?

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij criminelen proberen om persoonlijke informatie te verzamelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens, enzovoort, door zich voor te doen als betrouwbare entiteiten.

Hier zijn een paar tips om jezelf te beschermen tegen phishing:

  • 1. Wees waakzaam bij het openen van e-mails: Open geen e-mails van onbekende afzenders en let op verdachte links of bijlagen. Verifieer de afzender en wees voorzichtig met het klikken op links, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van bekende organisaties.
  • 2. Controleer de URL's: Voordat je persoonlijke informatie invoert op een website, controleer je de URL en zorg je ervoor dat deze begint met "https" en dat er een hangslotpictogram in de adresbalk staat. Dit geeft aan dat de verbinding veilig is.
  • 3. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie: Verstrek je persoonlijke informatie niet zomaar, tenzij je zeker weet dat de partij aan wie je deze informatie verstrekt, betrouwbaar is. Echte organisaties vragen niet zomaar om gevoelige informatie via e-mail.
  • 4. Gebruik sterke wachtwoorden: Maak sterke en unieke wachtwoorden voor al je online accounts. Vermijd het gebruik van voor de hand liggende informatie, zoals je geboortedatum of naam, en gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
  • 5. Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirussoftware en webbrowser regelmatig worden bijgewerkt. Deze updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die je beschermen tegen bekende kwetsbaarheden.
  • 6. Gebruik tweestapsverificatie: Schakel tweestapsverificatie in voor je online accounts wanneer deze mogelijkheid wordt aangeboden. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door je naast een wachtwoord om een extra verificatiestap te vragen, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd.
  • Onthoud dat het nooit kwaad kan om alert te zijn en jezelf te beschermen tegen phishing. Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie en blijf op de hoogte van de laatste beveiligingsmaatregelen.
Phishing

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij aanvallers zich voordoen als legitieme organisaties om gevoelige informatie van individuen te verkrijgen, zoals inloggegevens, creditcardgegevens, etc.

Hier zijn enkele tips om phishing te voorkomen:

1. Wees alert op verdachte e-mails: Let op e-mails die je vragen om persoonlijke informatie of financiële gegevens te verstrekken. Ook als een e-mail er legitiem uitziet, controleer de bron van de e-mail en wees voorzichtig met het klikken op links of het downloaden van bijlagen.

2. Controleer de afzender: Kijk altijd naar het e-mailadres van de afzender. Phishing-e-mails proberen vaak op een legitiem adres te lijken, maar kleine afwijkingen in de spelling of het domein kunnen wijzen op een poging tot phishing.

3. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie: Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, pins of creditcardgegevens via e-mails of onbekende websites. Legitieme organisaties vragen meestal niet om dergelijke gevoelige informatie via e-mail.

4. Gebruik sterke wachtwoorden: Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor al je online accounts en vermijd hergebruik van wachtwoorden. Een wachtwoordmanager kan hierbij helpen.

5. Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirusprogramma's en andere software up-to-date zijn. Dit helpt bij het verminderen van de kwetsbaarheden die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.

6. Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi: Vermijd het delen van gevoelige informatie wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi-netwerken. Deze netwerken zijn vaak onveilig en kunnen worden gebruikt door hackers om gegevens te onderscheppen.

7. Let op phishing-pogingen via telefoon: Phishing kan ook plaatsvinden via telefoongesprekken, waarbij de aanvaller zich voordoet als een bekende organisatie. Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie tijdens ongevraagde telefoongesprekken. Het is belangrijk om waakzaam en alert te blijven om phishing-pogingen te voorkomen. Vertrouw altijd op je instinct en neem indien nodig contact op met de betreffende organisatie om de authenticiteit van een e-mail of verzoek te verifiëren.


Nog meer over Computervrienden

Geschiedenis van de personal computer
Windows 10 pc sneller maken
Ai
Bios
Bits en bytes
Virussen
Open source software
Wat is phishing
Ms windows versies
Voice cloning

Meer gegevens op de contactpagina
Volg mij op Facebook
Actief sinds 2012 (12 jaren) voor zowel particulieren als bedrijven.