developer

webdesign of webdeveloper?

Wat is nu het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper?

Heden zijn er enorm veel verschillende services beschikbaar om je te helpen met het bouwen van een website. Je kunt zelf bouwen of laten bouwen. Zelf bouwen raad ik direct af, of je moet beschikken over alle technische kennis die ik hieronder zal beschrijven en de tijd die het kost om een site te bouwen. Besluit je dan om niet zelf bouwen, wie moet je dan kiezen?

Er zijn bedrijven, die veel webdesigners en developers in dienst hebben, maar ook gewoon zelfstandigen die in hun eentje aan de slag gaan. Als je dan geluk hebt schakelen ze anderen in voor de zaken die buiten hun expertise liggen. Maar dat drijft natuurlijk de kosten wel wat op.

Als je er over denkt om iemand in te huren, en dat is zo anders was je niet op deze site gekomen. Dan is het van belang dat je weet wie je in gaat huren. Welke kennis is aanwezig en welke kennis vooral niet. Zo zijn er de webdesigners en webdevelopers. En zo komen we weer bij de vraag:

Wat is nu het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper (webontwikkelaar) ?

Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een groot verschil in kennis. Het lastige is dat er mensen zijn die beiden doen. Hoewel ik heel vaak met webdesigners samen werk, en ik dan de rol van webdeveloper op me neem. Dit vind ik persoonlijk het leukste om te doen.

Het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper in het kort: een ontwerper ontwerpt een website, en de developer ontwikkelt de site.

Dat zegt je waarschijnlijk nog steeds heel weinig, dus zal ik het nader toelichten. Een webdesigner gaat met zijn klant onderzoeken wat de wensen en behoeften van hem/haar of het bedrijf zijn. Wat is je doelgroep, heb je (behoefte aan) branding? Moet er rekening worden gehouden met huisstijl? Wat kan en wat wil je met een bepaald budget? Gaan we later nog uitbreiden of juist niet? Wat wil je uitdragen en hoe wil je overkomen? Aan de hand van onder andere deze vragen wordt een proef (schets) opgezet.

Daarna gaat de ontwerper aan het werk met wat er nodig is voor de site, waar alles moet komen en hoe het geheel eruit komt te zien. Hoewel de ontwerpen niet heel technisch hoeft te zijn is het wel van belang dat deze weet wat de technische mogelijkheden zijn. Hierover later meer. Als de klant tevreden is met het ontwerp, gaat deze door naar de webdeveloper, die ermee aan de slag kan.

De webdeveloper is dan degene die dat plaatje verandert in een werkende website. Of vaak in mijn geval, de techniek inzet zoals werkende formulieren / betaalsystemen /winkel / forum en een cms pakket (om de site makkelijk bij te houden).

Als de webdesigner enkel een plaatje heeft aangeleverd (ontwerp), vertaal ik als developer het beeld, door middel van html, css, en alle andere codetalen in een functionele site waar je op kunt klikken, doorheen kunt bladeren en waarmee communicatie mogelijk is (een dynamische website).

Tegenwoordig gebruiken we meestal de naam webdesigner. Ik noem mezelf ook webdesigner, omdat het verschil voor de meeste mensen niet duidelijk is. En het woord developer als abracadabra overkomt.

Iemand die zich webdeveloper of webontwikkelaar noemt is meestal veel technischer bezig. Hoe het eruit komt te zien is niet hun taak, dat krijgen ze meestal aangeleverd. Een developer bouwt apps, zeer complexe websites (denk aan bol.com) of zijn bezig met de verdere ontwikkelingen voor Content Management Systems. Een gewone website is voor hen peanuts.

Maar wat heb jij nu nodig?

Nu je het verschil weet tussen een webdesigner en een webdeveloper, heb je al een antwoord op je vraag. Voor het bouwen van een website heb je gewoon beide nodig. Of 2 verschillende experts, of 1 persoon die beiden kan. Let goed op de offertes die je aanvraagt, of dit een totaalprijs betreft. Het is natuurlijk erg vervelend als een webdeveloper die vraagt of je zelf het ontwerp wilt (laten) maken. Of een webdesigner die met een plaatje, zonder werkende website komt.

Webdesigner welkom

Bent u webdesigner?

Ik werk graag samen met webdesigners. Zelf doe ik veel liever het programmeerwerk dan het ontwerp zelf. Ik kan u van dienst zijn voor o.a.

  • Programmeer werkzaamheden, ook kleine opdrachten (formulieren e.d.)
  • Opsporen van problemen in de code.
  • Webhosting (indien u die wilt uitbesteden)
  • Als backup fungeren, handig bij een eenmanszaak.
  • Overige vorm(en) van samenwerking.